Set ovenfra er byen nem at overskue. Kirken på bakken, bageren på hjørnet og skolen lige overfor. De mest centrale funktioner er samlet her omkring Grundtvigs Plads, og alle veje fører ud af Thyregod med tydelig skiltning mod Brande, Ejstrupholm, Herning og Nørre Snede. Infrastruktur er alt. Man værner om sin ret til at have et togstop.
»Jeg troede ikke, jeg kendte nogen, der stemte DF. Det gjorde mig utryg. Hvem er det rundt omkring mig, der stemmer på et fremmedfjendsk parti?«
Jeg er selv nysgerrig, for Thyregod har været min by. Jeg har tilbragt en tredjedel af min ungdom her, siddet bag på 7 – 15 tunede knallerter og været indlagt til familiefester i Missionshuset. Her hænger lysekronerne som det eneste stadig ved, kan jeg se, da jeg kigger ind. Ellers står huset bare og skaller gul maling på fortovet. Købmanden ved siden af er stænget af med spånplader, kroen har sat et lukket – åbent efter aftale-skilt i vinduet, butiksdøden ligger på lur i Borgergade. Men hvad er der sket med Grundtvigs gamle by?
»Der er alt for mange herude, der ikke er klar over, at de har fået fremmedfjendskhed, kulturforsnævrelse og fornægtelse af klodens klimaproblemer med i købet på en lokal kandidat,« siger Kurt Lundsfryd.
»Det er bare en tanke, men efter valget slog det mig, om det kunne være en dårlig ting at bo i Thyregod, hvis de forkerte mennesker fandt ud af, at formanden for DF bor her,« siger Jytte Pedersen.
– Miljø- og klimapolitik, er det noget, der optager jer?»Arg,« siger Helene Bundesen. »Vi samler skrald op en gang om året her i byen, og hvis jeg holder min egen have, så må det være nok.«
Asylansøgerne fra Center Thyregod opfordres også til at handle i Brugsen, hvor 17-årige Morten Kolind sidder bag kassen. Det bedste ved Thyregod er, at man så nemt kan komme ud af byen, siger han. »Der er lige langt til Herning og til Vejle, vi har kort til lufthavnen, og lyntoget kører fire gange om dagen til København. Alligevel er her ikke storbystresset.« Tværtimod er her så stille, at byens ungdom må hænge ud i hallen efter lukketid eller tage toget til Vejle.
Er der nogen her, der stemmer DF? lød det fra pressens udsendte. Nej, men det er vi ret sikre på, at de to derover gør, sagde nogle af de lokale – og pegede på de to journalister fra Berlingske.»Da tog vi altså lidt pis på pressen,« siger Lone Jørgensen stolt.
»Vi har mødt Kristian Thulesen Dahl der, og jeg har set nogle af beboerne tale med ham i vandet,« siger Jesper Tegewaldt.
Artiklen blev bragt i Weekendavisen, første sektion den 11. juli 2015
Skriv et svar