Naturen kunne ikke have iscenesat sig selv bedre end på denne bragende solskinsdag, hvor vimplerne vajer om kap på villavejen i Valby. Her tæt på togstationen i et gult hus byder Informations klima- og miljøjournalist, Jørgen Steen Nielsen, indenfor og udenfor igen på den lille altan øverst oppe på anden sal. Arbejdet for bevarelsen af klodens klima optager ham så meget, at han oftere sidder fordybet i miljørapporter og statistikker, end han ligger og roder i haven nedenfor, indrømmer han.
I fyrre år, og længe før alle andre satte ord som klima og miljø på dagsordenen, har han kæmpet for og skrevet om bevarelsen af den natur, han selv boltrede sig i som barn ved Lyngby Åmose.
I starten af 1970’erne som aktiv i Organisationen til Oplysning om Atomkraft (OOA) og siden 1985 som klimajournalist på Information. Lige nu er der ekstra tryk på. Dels er der forberedelserne til 60-års fødselsdagen, dels Rio+20, det symbolladede topmøde om miljø og udvikling i Brasilien, og dels er bogen Den store omstilling – fra systemkrise til grøn økonomi lige udkommet.
Bogens bærende pointe er, at den nuværende finanskrise blot er en forsmag på, hvad der venter os, hvis ikke vi grundlæggende sadler om.
»Alle taler om at skabe vækst, om at komme op på hesten igen og tilbage på sporet af, hvad verden før 2007 var. Det, vi trænger til at forstå, er, at hvis ikke vi stiller om til grøn økonomi nu, render vi ind i en endnu større ørefigen om måske tre til fem år,« siger Jørgen Steen Nielsen og byder på kaffe og postevand serveret på en gammel træbakke.